FOTO: ‘ČOVJEK DRVO’ IZGUBIO BITKU S RIJETKOM BOLEŠĆU ‘Potpuno je klonuo duhom. Bilo mu je izuzetno teško zbog svih uvreda’

_ovjek_drvo_1011789S1

Muškarac iz Indonezije, poznat pod nadimkom čovjek-drvo, preminuo je nakon duge borbe s rijetkom i neizlječivom bolesti, piše britanski tabloid Daily Mail

Dede Koswara (42) bolovao je od Lewandowsky-Lutz displazije koja uzrokuje nekontrolirane infekcije i bradavice – zbog te je bolesti njegovo tijelo bilo prekriveno izraslinama, pogotovo na ekstremitetima, koje su težile oko šest kilograma. Dede je na kraju preminuo bez da je ostvario svoju želju za izlječenjem i povratkom drvodjeljstvu kojim se nekad bavio. Štoviše, strahovita ga je bolest koštala njegovog posla, neovisnosti i obitelji.

Okrutni nadimak je dobio zbog izraslina koje su nalikovale na koru drveta, a kao posljedicu bolesti dobio je i hepatitis i poremećaj jetre. Jedan od njegovih doktora prokomentirao je njegov teški život:

– Klonuo je duhom. Bilo mu je izuzetno teško zbog svih uvreda s kojima se suočavao posljednjih godina na račun svojeg fizičkog izgleda.

GettyImages-94466_1011797S0

Prema njegovoj sestri, na kraju života više se njie mogao ni samostalno hraniti. Ipak, nikada nije izgubio vjeru u pronalazak lijeka:

– Želio se oporaviti usprkos bolesti. Nosio se s bolešću iako je trpio prezir ljudi koji su ga smatrali prokletim. Želio se vratiti drvodjelstvu, a pušio je cigarete kako bi mu prošao dan.

Zbog teške bolesti Dede je bio predmet nekoliko dokumentaraca, a 2008. su mu izrasline kirurški odstranjene. Na prvu se operacija činila kao uspjeh, no izrasline su se opet vratile.

jutarnji.hr