Vitamini potrebni za zdravu kosu

Kosa je također jedan od ukrasa koji može još više istaknuti ljepotu određene osobe.

Kosa prije svega treba biti njegovana, tretirana raznim preparatima koji joj mogu pomoći da postigne taj sjajni i naravno lepršaviji izgled. Sama kosa predstavlja veću skupinu vlasi koje se sastoje od bjelančevina, a koje se nalaze na glavi i postoje samo kod sisavaca. Kao i svaki drugi dio na tijelu tako i ona zahtijeva niz pravila.

Nije nepoznanica kako za ljepotu treba raditi. Prije svega treba imati na umu da raspolaganje određenom količinom informacija može samo pomoći svakoj osobi u što lakšem postizanju određenog cilja, a to je u ovom slučaju prekrasna kosa.

Za zdrav izgled kose i njezin sjaj potrebno je voditi računa o dovoljnom unosu namirnica koje u sebi obiluju određenim vitaminima. Kao prvi se spominje vitamin A, a njegova uloga oslanja se na ulogu antioksidansa koji je potreban kako bi stimulirao tjeme na proizvodnju ulja.

Vitamin A najviše se preporuča osobama koje imaju problema sa suhom kosom. Njega možete naći u namirnicama životinjskog porijekla, dok se samim izvorom smatra beta-karoten koji se nalazi u biljnom pigmentu.

Tu prije svega treba nabrojati namirnice kao što su riblje ulje, naranča, marelica, špinat, paradajz, mrkva, riblje ulje, jetra i bubrezi, maslac i margarin, jaja te naravno mliječni proizvodi.

Vitamin B idealan je za sve one koji imaju problema s opadanjem kose. Osim toga potiče na proizvodnju melanina zbog čega kosa dulje zadržava svoju boju.

Njega možete isto tako naći u namirnicama životinjskog porijekla kao što su jetra, šunka, jaja, mlijeko. Pored toga vitamin B postoji i u bananama i zelenom povrću.

 

Vitamin C iznimno je koristan i zasigurno neophodan budući da pomaže kod manjeg pucanja kože. Upravo spomenuti vitamin pomaže kod jačanja kose.

Vitamin C možete naći u ratnim namirnicama. Nije nepoznanica kako ga najviše ima u samom voću i povrću. To je šumsko povrće, dinja, kivi te zeleno povrće kao što je salata, a ne smijete izostaviti ni rajčice.

Vitamin D najbolji je lijek za što bolju elastičnost same kose, a koji spriječava stanjivanje vlasi. Najviše ga ima u namirnicama kao što su losos, tuna te naravno u žumanjku i mlijeku.

Vitamin E odgovoran je za što bolju cirkulaciju u ovom slučaju za što bolju cirkulaciju vlasišta i naravno tjemena. On se isto tako nalazi u žumanjku, naravno u zelenom povrću gdje prije svega treba izdvojiti špinat. Postoji u pšeničnim klicama te bademima i orasima.

savjetnica.com

loading...